Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Profesje - Czarodziej

rawel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z wymienionych przez Ciebie trzech craftów najlepszym (tak sądzę) będzie dla Ciebie jako nowego gracza wysoko rozwinięta alchemia ponieważ jako jedyny z nich się w jakimkolwiek stopniu zwraca podczas robienia. Poza tym nawet jakbyś nie chciał nic sprzedawać to będziesz mógł sam sobie wycrafcić masę scrolli oraz potek dzięki czemu nie będziesz musiał nic kupować od innych.

Pozostałe dwa przez Ciebie wymienione czyli rzemiosło (pewnie handicraft) oraz krawiectwo (tailoring) polegają na tworzeniu itemów z dużej ilości innych materiałów co bywa dość kosztowne i często nieopłacalne z względu na niski popyt. Łatwiej jest bowiem wydropić staffa czy jakąś clothową klatę niż wycrafcić podobną ponieważ Tobie jako osobie, która robi item musi on parokrotnie krytnąć (na co masz małą szansę) by w ogóle można było pomyśleć o sprzedaży. Oznacza to tym samym, że jeśli nie masz dużej ilości materiałów oraz odrobiny szczęścia to nie tylko wydasz mnóstwo to nic nie zyskasz.

Te dwa crafty są powiedzmy opłacalne na end-game gdy już powiedzmy robisz drugą postać tylko pod craft, masz parę GP na zapas i wiesz, że możesz się pobawić. Wtedy jak najbardziej możesz zrobić np. handicrafting (rzemiosło) i crafcić unikatowe okulary dla statystyk lub po prostu dla samego wyglądu.

Opublikowano

Popieram zdanie Xanan'a, aczkolwiek polecam robić wszystkie crafty, na innych postaciach rzecz jasna, jako formę "hobby". Nie wiem na jakim serwerze grasz, ale jeżeli na Barusie, to jeszcze przez jakiś czas na krawiectwie itp możesz zarobić. O ile oczywiście masz postać, która bez problemu będzie w stanie dropic potrzebne materiały, bez potrzeby ich kupna.

Opublikowano

Tak jak napisała Wredna - można zrobić wszystkie crafty na innych postaciach jako "hobby". Pojawia się pytanie: Czemu na innych postaciach? Jest tak ponieważ robiąc craft wbijasz punkty i poziomy przy czym masz ograniczenia na jedną postać:

• max 1 craft Master (500p+)
  • max 1 craft Expert (max 499p)
  • Wszystkie pozostałe crafty (max 399p)

To np. 500p oznacza 500 punktów w danym crafcie.

Pierwszy craft dobijasz do 399p i w tym momencie się decydujesz czy chcesz by był on głównym craftem na danej postaci. Jeśli tak to robisz quest i wbijasz 400p, dobijasz do 449p, wykupujesz by móc dobić dalej do 499p i robisz quest na Mastera czyli 500p+. Gdy to zrobisz odblokowuje Ci się możliwość zrobienia drugiego craftu na danej postaci powyżej 400p do max 499p i na tym się kończy - nie możesz więcej craftów wbić powyżej 399p.

W ten sposób np. wiedząc, że nie będziesz korzystać z recek od 500p w alchemii możesz np. pociągnąć handicrafting (rzemiosło) do 500p+ i jako drugi craft zrobić alchemię do 499p by móc robić dla siebie prawie teraz najlepsze potki oraz scrolle.

Jeśli jednak chcesz próbować robić najlepsze crafcone orby czy tomy (bronie dla postaci magicznych jak sorc/SM czyli czarodziej i zaklinacz) albo nowe scrolle/potki, które weszły w ostatnim patchu 4.0 to musisz wbić alchemię do 500p+. Co jednak z drugim craftem w tej sytuacji? Z wszystkich craftów do 499p przeciętnemu graczowi opłaca się zostawić tylko Alchemię jako drugi craft ponieważ pewnie nie będzie miał chęci/siły zbierać materiałów na nowe potki 500p+. W wszystkich pozostałych trzeba mieć Mastera by móc robić cokolwiek sensownego przez co trzeba robić nowe postaci.

Wyjątkami od max ilości posiadanych craftów są Essencetapping (zbieranie roślin/kamieni jako materiałów do craftów) oraz Aethertapping (zbieranie wiszących nad różnymi miastami/lokacjami kamieni Aetheru, który później przy użyciu DP - punktów, które dostajesz za zabijanie mobów/graczy - wykorzystujesz min. do morphowania czyli zamiany kamieni w potrzebny Ci składnik jeśli posiadasz do tego konkretną reckę). Te dwie umiejętności możesz robić niezależnie od innych craftów aktualnie na max 499p by po prostu zbierać/organizować sobie składniki do głównego craftu lub na sell.

Teraz pytanie czy się opłaca robienie wszystkich craftów? Cóż. Masz łącznie 7 craftów głównych:

• Weaponsmithing - tworzenie broni typu miecze czy pistolety
  • Armorsmithing - tworzenie pancerzy typu plate (płytowe)/chain (kolcze)
  • Handicraftin - rzemiosło typu tworzenie biżuterii/łuków/staffów/harf
  • Tailoring - krawiectwo - tworzenie pancerzy typu cloth (płócienne)/leatherowe (skórzane)
  • Alchemia - robienie potek
  • Cooking - robienie jedzenia dającego buffy - też przydatny craft ale alchemia na początek jest bardziej opłacalna dla każdego. Możesz ew. zrobić Cooking na 500p+ i alchemię na 499 by być w pełni samowystarczalnym
  • Construction - tworzenie mebli do domów w Pernon dla Asmodian oraz Oriel dla Elyosów.

Construction chyba zostało wyjęte z kategorii "główny craft" i można je zrobić na Mastera nawet jak się już ma jakiś inny ale nie jestem tego pewien bo na postaci z tym craftem nie chciało mi się robić innego craftu gdyż miałem już wszystkie inne.

Ja osobiście mam wszystkie na drugim koncie stworzonym specjalnie do tego i jak coś potrzebuję to loguję tamto konto i puszczam craft. Jestem w pełni samowystarczalny ponieważ nie mam problemu w organizacji składników i nawet wsadzenie olbrzymich ilości golda by dobić i mieć to wszystko mi nie przeszkadzało. Polecam jednak zabawę w coś takiego dopiero jak już będziesz miał duuużo golda na end-game i będziesz pewny, że Ci się chce/opłaci się chociaż w najmniejszym stopniu. Może z wszystkiego bym odradził tylko Construction bo aktualnie jest kompletnie bezużyteczne gdyż większość "ciekawych" mebli poza szafkami na trzymanie itemów można zdobyć w inny sposób... I samo robienie go pochłonęło straszne ilości golda... Ale chciałem zrobić to zrobiłem.

A jak się zarabia na tych wszystkich craftach typu tworzenie pancerzy czy krawiectwo? Robiąc unikatowe skiny, które pochodzą tylko z craftu i sprzedając je. Przykładowo w handicrafcie - rzemiośle są wyjątkowe okulary:

cl_glasses_15_4.jpgcl_glasses_15_6.jpg

które się strasznie crafciło. Fakt faktem, że wprowadzili drop skina w eventowej instancji Shugo od 51lvl z jednokrotnym remodelem przez co ci bardziej szczęśliwi mogli je zgarnąć z dropu ale do tego czasu 1 sztuka potrafiła na Nexusie dojść do 200kk co dawało wtedy koło 10 GP - za sam skin!

Ale zanim zacząłbyś sprzedawać jakiekolwiek itemy z craftów innych niż Alchemia czy Cooking to minie trochę czasu więc do end-game nie przejmuj się zbytnio nimi.

/Edit by Xanan: O się rozpisałem.

Opublikowano

Widzę, że masz bardzo dużą wiedze na temat Aiona. Ja dopiero zaczynam i szukam "mentorów" którzy pomogli by mi ogarnąć gre. W każdym bądź razie dzięki za wszystko. :)

Opublikowano

Widzę, że masz bardzo dużą wiedze na temat Aiona. Ja dopiero zaczynam i szukam "mentorów" którzy pomogli by mi ogarnąć gre. W każdym bądź razie dzięki za wszystko. :)

Na jakim serwerze grasz? Jeżeli na Barusie, to myślę, że ktoś się takowy znajdzie ;-) A jeżeli nie, to szukaj fajnego, zgranego legionu, który pomaga, jak i oczekuje tego samego od członków.

Edit: Xanan, to czy dany craft się sprzeda (remodel) zalezy w dużej mierze od serwera. Przykładowo na Barusie, który jest stosunkowo najmłodszy, takie okularki, czy inne "nakrycia głowy" udziwnione są mało popularne.. Wszystkich ciśnie na late, kamare, czy jormuganda. Może za jakiś czas "moda" się zmieni. Aktualnie na tym serwerze wytwarzanie mebli, czy akcesoriów jest absolutnie nieopłacalne. Chyba, że robisz coś dla siebie i sam jesteś w stanie zebrać materiały, bez potrzeby ich kupowania.

Opublikowano

Edit: Xanan, to czy dany craft się sprzeda (remodel) zalezy w dużej mierze od serwera. Przykładowo na Barusie, który jest stosunkowo najmłodszy, takie okularki, czy inne "nakrycia głowy" udziwnione są mało popularne.. Wszystkich ciśnie na late, kamare, czy jormuganda. Może za jakiś czas "moda" się zmieni. Aktualnie na tym serwerze wytwarzanie mebli, czy akcesoriów jest absolutnie nieopłacalne. Chyba, że robisz coś dla siebie i sam jesteś w stanie zebrać materiały, bez potrzeby ich kupowania.

Z tym, że to czy się sprzeda zależy od serwera to fakt.

Na Nexusie chyba każdy rozsądny gracz aktualnie posiada dom i stara się by był to przynajmniej mansion z względu na brak soulsicknessa. Jeden templar Asmo nawet ma pałac w najlepszym miejscu (ten za 1kkk z 20kk tygodniowej opłaty). Każdy kto chociaż raz poczuł co znaczy brak miejsca w wh i posiada dom ma wszystkie możliwe szafki (które kupuje z brokera jak znikną stare = daje zarobić crafterom) bo daje to dużo miejsc na składowanie itemów. Na tym praktycznie się opiera construction na Nexusie. Masterzy w construction na Barusie jako że tam ponoć mało ludzi ma domy w Pernon/Oriel dużo tracą ponieważ ludzie po prostu jeszcze nie ogarniają wystarczająco gry by się tym zainteresować. Później kiedy nagle ludzie zauważą o co w tym chodzi i ile to plusów daje zrobi się boom na domki, meble itp.

A moda na skiny fakt, zmienia się co większy patch. Kiedyś były skiny typu Stormwing, później te "tureckie" - Reianowe z turbanami i innymi, później crafcone na 58 lvl, natępnie skiny z TF pomalowane najlepiej na czarno, a teraz "Berity" . Ciężko nadążyć i nadropić/narobić skinów by ludzie byli zadowoleni ale chcieli więcej. Mi osobiście skiny "Berity" i Balici 65 poza gunnerowym średnio się podobają ale ludzie to kupują to nie ma zmiłuj, trzeba sprzedawać póki się podoba. Dobrze, że tak łatwo można na Nexus Asmodian zorganizować białą farbkę bo 3/4 skinów teraz jest czarna i jak tylko ktoś chce się wyróżnić to kupuje białą na tradeowalny skin i się cieszy.

Sądzę jednak, że po pewnym czasie i na Barusie stanie się modne takie kupowanie skinów/zmiana kolorów, itp. Barus jednak musi jeszcze "dorosnąć" do tego. :D Dobrze jest do tego czasu zrobić sobie essence lub/i aethertapping bo nagle ludzie będą potrzebowali dużo różnych materiałów i będą gotowi zapłacić krocie by dostać wymarzony skin. Wiem bo obserwuję jak się zmieniał Nexus od początku gdy do mniej więcej połowy 3.0 nikt się skinami nie interesował, a teraz rynek kwitnie. Wszystko jest kwestią czasu tylko trzeba umieć się wbić i utrzymać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...